Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

Ίαν Ρας: Δεν ήξερε πως να χάσει ευκαιρία.

Όταν μιλάμε για τον Ίαν Ρας το μόνο που μας έρχεται στο μυαλό είναι ένας κύριος με ένα χαρακτηριστικό μουστάκι και κόκκινη φανέλα να σκοράρει. Πως άλλωστε να μην μας έρχεται αυτο στο μυαλό; Αφου ο θρύλος της Λίβερπουλ δεν μπορούσε να σταματάει να σκοράρει.

 Ο Ίαν γεννήθηκε το 1961 στο Σέντ Άσφαρ της Ουαλίας και απο μικρός το ονειρό του ήταν να γίνει ποδοσφαιριστής. Αυτό τον έκανε να παραμελεί τα μαθήματα του για να μπορεί να προπονείται ώστε να βελτιώνει τις ικανότητες του, έτσι το 1978 αποφάσισε να σταματήσει το ποδόσφαιρο και το 1978 να υπογράψει στην Τσέστερ.  Απο την πρώτη στιγμη το μέλλον για τον τότε 16 χρόνο Ρας φαινόταν λαμπρό, έκανε το ντεμπούντο του το 1979 στην ισοπαλία (2-2) με την Σέφιλντ Γουέντσεντεϊ, ως μέσος  αλλά η μεταγραφή του Ίαν Έντουαρντς στην Ρέξαμ ανάγκασε τον προπονητή του να τον χρησιμοποιήσει ως σέντερ φορ.

 Κατάφερε να πετύχει 14 τέρματα και έγινε το ''μήλος της έριδος'' για την Μάντσεστερ Σίτι και την Έβερτον ωστόσο η Λίβερπουλ κατάφερε να τον κάνει δικό της αντί 300 χιλιάδων λιρών, καθώς ο Μπομπ Πέισλι είχε αναγνωρίσει ένα αυθεντικό ποδοσφαιρικό διαμάντι στο πρόσωπο του Ίαν Ρας.

Ένας δεινός σκόρερ στο Άνφιλντ

Ο Ρας έκανε το ντεπούντο του με την Λίβερπουλ το 1980 με την Ίσπγούιτς στο πλάι ενός άλλου θρύλου των κόκκινων τον Κένι Ντάγκλις. Στην πρώτη του χρονιά στο Άνφιλντ δεν είχε πολλα παιχνίδια στα πόδια του καθώς η πολιτική του συλλόγου οι νεαροί παίκτες να παίζουν στην δευτερή ομάδα ώστε να ''ψήνονται''. 

 Στον Ρας δεν άρεσε αυτό και ήθελε να αποχωρήσει απο την Λίβερπουλ, ωστόσο ομως ο Πέισλι δεν ήταν διαταθειμένος να χάσει αυτό το τεράστιο ταλέντο και το έπεισε να μείνει στην ομάδα και να παλέψει για μια θέση. Ο Ίαν έμεινε στην ομάδα και στις 30 Σεπτεμβρίου πέτυχε το πρώτο του γκολ με την Λίβερπουλ στην νίκη με 7-0 επί της Οουλούν Παλοσεούρα για το Κύπελλο Πρωταθλητριών.

 Το γκόλ ήταν μια συνήθεια που του έγινε λατρεία και στις 10 Οκτωμβρίου πέτυχε άλλα δύο στην νίκη επι της Λίντς με 3-0. Συνολικά ο Ρας εκείνη την χρονιά πέτυχε 30 σε 49 εμφανίσεις ενώ η Λίβερπουλ έφτασε στην κατάκτηση του πρωταθλήματος.

 Ακόμα πιο επιτυχημένη ήταν η επόμενη χρόνια για τον Ρας. Η Λίβερπουλ στέφθηκε ξανά πρωταθλήτρια Αγγλίας και ο Ρας βγήκε ο κορυφαίος νέος παίκτης της χρονιάς καθώς σκόραρε 11 γκολ σε 24 παιχνίδια στο πρωτάθλημα αρκετά φτωχός αριθμός για τις ικανότητες του αλλα στο ντέρμπι με την Έβερτον θα πετύχει τέσσερα γκολ και η Λίβερπουλ θα πάρει την νίκη με 5-0. Συνολικά, ολοκλήρωσε την σεζόν έχοντας πετύχει 31 γκολ σε 51 παιχνίδια.

 Τίποτα δεν σταματούσε τον Ράς την σεζόν 1984-1985 αφού κατάφερε να σκοράρει 47 φορές σε 65 παιχνίδια και να πανηγυρίσει ακόμη μια φορά το πρωτάθλημα με την Λίβερπουλ και για πρώτη φόρα το Κύπελλο Πρωταθλητριών.

 Η σεζόν 1985-86 δεν είχε τίτλους για αυτόν και την Λίβερπουλ αλλά θα μείνει στις μνήμες όλων μας τα 39 θύματα στον τελικό του Χέιζελ, ωστόσο ο Ρας πέτυχε 26 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις.

 Ο Ρας σε εκπληκιτκή φόρμα την επόμενη σεζόν έσπασε το φράγμα των 30 τερμάτων πετυχαίνοντας συνολικά 33 και η Λίβερπουλ πέτυχε το νταμπλ.

Το ''ιταλικό διάλλειμα και η επιστροφή

Στις 2 Οκτωμβρίου θα επικρατήσει ψυχρολουσία στις τάξεις των οπαδών της Λίβερπουλ καθώς η Γιουβέντους θα ανακοινώσει τον Ρας, ωστόσο ο παίκτης θα μείνει δανεικός στην Λίβερπουλ για μια χρονιά. Ο Ίαν ήταν σε δαιμόνια φόρμα θα πετύχει 40 τέρματα.

 Την επόμενη χρονιά στο Τορίνο ο Ρας δεν τα πήγε όπως περιμέναν οι περισσότεροι καθώς πέτυχε μολις 13 γκολ. Τότε ο Ρας με δηλώσεις έκανε γνωστό πως επιστρέφει στο Άνφιλντ. Το κόκκινο μέρος του Μέρσισα'ι'ντ έβαλε τα γιορτινά για υποδεχθεί πίσω τον ήρωα του.

 Η δεύτερη ''θητεία'' του στην Λίβερπουλ είχε ξεκινήσει, ωστόρο η πρώτη χρόνια του Ρας ήταν απογοητευτική αφου ο Πίτερ Πέρντσλι και ο Τζον Όλντριτζ είχαν καπαρώσει τις θέσεις στην επίθεση. Ο Ρας πέτυχε μόλις 11 γκολ.

 Η σεζόν 1890-90 βρήκε τον Ρας φορμαρισμένο με 26 γκολ σε 48 παιχνίδια θα οδηγήσει την Λίβερπουλ στην κατάκτηση του πρωταθλήματος(δεν έχει πάρει άλλο μεχρι σήμερα) και θα κερδίσει την έξοδο στις ευρωπαικές διοραγανώσεις.


 Ο Ρας δεν σταματούσε με τίποτα να σκοράρει αλλα 26 γκολ την σεζον 1990-1991. Μια απο τις χειρότερες σεζόν για την καριέρα του θα αποδείχθηκε το 1991-92 αφου οι τραυματισμοί δεν τον αφήσαν να παίξει πάνω απο 18 παιχνίδια.

 Κακή σεζόν ηταν και το 1992-93 για εκείνον και την Λίβερπουλ. Ο Ρας έχει χάσει την θέση του στην 11αδα(παρόλα αυτα βγήκε πρώτος σκόρερ με 14 γκολ) και η Λίβερπουλ θα τερματήσει στην 15η θέση.

 Ο Φάουλερ έγινε ο νέος παρτενέρ του Ρας στην επίθεση και οι φίλοι των κόκκινων περίμεναν πολλά πράγματα απο αυτούς τους δύο. Τίποτα το σημαντικό όμως και αυτην την χρονιά αφου η Λίβερπουλ τερμάτησε στην 8η θέση. Ούτε την επομένη χρονιά πήγαν καλά τα πράγματα για τον Ρας αλλά ουτε και για τον σύλλογο.

 Κάπου εδώ έ
φτανε και το τέλος του Ράς στην Λίβερπουλ. Την τελευταία σεζόν ο Ίαν πέτυχε 7 γκολ και 1η Ιουνίου είπε το αντίο στην αγαπημένη του Λίβερπουλ. Έγραψε με χρυσά γράμματα αφου κατάφερε να σκοράρει πάνω απο 300 φορες.

Η καριέρα του μετά την Λίβερπουλ


Στην συνέχεια υπέγραψε στην Λίντς όπου έμεινε έναν χρόνο σκοράροντας 3 φορές. Το 1997 ο πρώην συμπαίκτης του στην Λίβερπουλ Κένι Ντάγκλις τον πήρε στην Νιούκαστλ αλλά δεν πέτυχε κανένα γκολ.

Σέφιλντ Γιουνάιτεντ και Ρεξάμ οι επόμενοι σταθμοί της καριέρας του. Το τέλος αυτου του μεγάλου γκολτζή ήρθε το 2000 στο Σύδνευ με την φανέλα της τοπικής ομάδας.





Βασίλης Κουρσοβίτης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου