Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014

To φαινόμενο Κλαφ!

Σαν σήμερα πριν από ακριβώς 10 χρόνια φεύγει από την ζωή σε ηλικία 69 ετών ο ένας και μοναδικός Brian Clough. Άφησε πίσω του μια σπουδαία κληρονομιά, και έμεινε στην ιστορία ως ένας από τους λίγους ανθρώπους μέσα στο ποδόσφαιρο που αγαπάς να τον μισείς, αλλά και μισείς να τον αγαπάς. Σήμερα λοιπόν θα αποδώσουμε έναν μικρό φόρο τιμής στον άνθρωπο που έκανε εκατομμύρια κόσμου να μιλάνε γι' αυτόν, με ένα μικρό αφιέρωμα.

Ο Κλαφ ως ποδοσφαιριστής
Ήταν ίσως ο καλύτερος προπονητής που έχει περάσει ποτέ από τα αγγλικά γήπεδα, αλλά πόσοι από εσάς γνωρίζεται την καριέρα του ως ποδοσφαιριστής? Χαρισματικός σκόρερ, ''πονούσε'' πολύ εύκολα τα αντίπαλα δίχτυα και αγωνίστηκε σε δύο ομάδες: την Μίντλεσπρο και την Σάντερλαντ. 274 συμμετοχές και συνολικά 251 γκολ στο ενεργητικό του.

Η Χάρτλπουλ ήταν η αρχή
Σε ηλικία 30 χρονών κρεμάει τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια και η ομάδα των Monkey Hangers γίνεται η πρώτη στην σπουδαία καριέρα του ως προπονητής. Ο Κλαφ ήταν ο νεότερος προπονητής τότε και η τύχη του επιφύλασσε να βρει το άλλο του μισό στην ομάδα της Χαρτλπουλ, το βοηθό του, Πίτερ Τέιλορ.


Η Υπέρβαση με την Ντέρμπι
Το 1967 αποδέχεται πρόταση της Ντέρμπι Κάουντι για να αναλάβει την τεχνική ηγεσία της ομάδας η οποία θα συμπλήρωνε 10 χρόνια στην δεύτερη κατηγορία της Αγγλίας. Κλαφ και Τέιλορ δούλεψαν σκληρά και κατάφεραν το ακατόρθωτο: 22 ματς χωρίς ήττα, δύο προσθήκες, αυτές του τότε παλαίμαχου Dave Mackay (αργότερα προπονητή της Ντέρμπι) και του Γουίλι Τσάρλιν ήταν αρκετές για να οδηγήσουν την Ντέρμπι στην πρώτη εθνική κατηγορία.

Οι 44 μέρες στην Λιντς
Το 1972 Κλαφ και Τέιλορ έρχονται σε ρήξη με την διοίκηση της Ντέρμπι και αφήνουν τα ηνία της ομάδας. Κόβεντρι και Μπράιτον χρυσοπλήρωναν το ''αγαπημένο'' αυτό ζευγάρι με την Μπράιτον να είναι ο επόμενος σταθμός στην καριέρα τους. Όχι για πολύ όμως. Ο Ντον Ρέβι αφήνει τους πρωταθλητές Αγγλίας, την Λιντς, για να αναλάβει την εθνική ομάδα και η διοίκηση των Άσπρων προσεγγίζει άμεσα τον Κλαφ. Ο Κλαφ αποδέχεται την πρόταση, δεν παίρνει μαζί του όμως τον Πίτερ Τέιλορ. Η αλήθεια είναι πως η Λιντς έπαιζε ''βρώμικο'' ποδόσφαιρο και αυτό δεν άρεσε στον Κλαφ. Ντεμπούτο στον τελικό του Community Shield με την Λίβερπουλ του Σάνκλι, με τον Ρέβι να βρίσκεται στις κερκίδες. Σκληρό ματς με τους Κέβιν Κίγκαν και Μπίλι Μπρέμνερ να αποχωρούν με κόκκινη και νικήτρια να είναι τελικά η ομάδα του Σάνκλι.

Το απίστευτο με Φόρεστ
6 Ιανουαρίου του 1975 ο Κλαφ αναλαμβάνει την Νότινχαμ Φόρεστ στην δεύτερη εθνική κατηγορία για να τον ακολουθήσει ενάμισι χρόνο αργότερα και ο Πίτερ Τέιλορ. Το 1977 κερδίζουν την άνοδο στην πρώτη εθνική κατηγορία. Στην πρώτη του χρονιά στην μεγάλη κατηγορία κερδίζει την Λίβερπουλ στον τελικό του Λιγκ Καπ και τερματίζει δεύτερη στο πρωτάθλημα 7 βαθμούς πίσω από την ομάδα του Σάνκλι. Φυσικά το όνειρο του Κλαφ έγινε πραγματικότητα. 1979 και 1980 η Φόρεστ θα στεφθεί πρωταθλήτρια Ευρώπης με τον Κλαφ να βάζει βάσεις στην δυναστεία που έμελλε να χτίσει. Στους κόκκινους θα μείνει μέχρι το τέλος της καριέρας του, δηλαδή το 1993. Παρόλα αυτά δεν θα καταφέρει να κατακτήσει άλλο πρωτάθλημα, παρά μόνο 4 Λιγκ Καπ.

Ο Κλαφ ήταν ίσως ο προπονητής που χρειαζόταν η εθνική Αγγλίας για να δείξει κάτι διαφορετικό μετά την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1966. Δεν ανέλαβε ποτέ την τεχνική ηγεσία της εθνικής και κανένας δεν κατάλαβε ποτέ γιατί. Άλλοι λένε ότι δεν ήθελε, άλλοι ότι δεν τον ήθελαν. Δεν θα μείνει στην ιστορία μόνο για τα επιτεύγματά του, αλλά φυσικά και για την συμπεριφορά του και τα ''ευτράπελά'' του. Πάρτε μερικά παραδείγματα:

''Αν ο Θεός ήθελε να παίζουμε ποδόσφαιρο στον ουρανό, τα σύννεφα θα είχαν γρασίδι.'' Για να παρακινήσει τους παίχτες του να παίζουν την μπάλα στα πόδια.

''Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στην Βραζιλία? Εύχομαι να πάθουν διάρρεια.'' Στην συμμετοχή των μπέμπηδων στο διηπειρωτικό κύπελλο.

''Χτύπησα τον Ρόι μόνο μία φορά. Μετά σηκώθηκε και δεν μπορούσα να τον χτυπήσω δυνατά.'' Μετά από αψιμαχία που είχε με τον Ρόι Κιν.

''Μην μου στείλετε λουλούδια όταν πεθάνω. Αν με συμπαθείτε στείλτε τα όσο είμαι ζωντανός.'' Μετά από περιπέτεια που είχε με την υγεία του.

''Αν ο πρόεδρος απολύσει τον προπονητή που προσέλαβε τότε πρέπει να παραιτηθεί και ο ίδιος.'' Άλλωστε με ποια διοίκηση τα πήγαινε καλά?

''Οι παίχτες σου χάνουν αγώνες, όχι η τακτική. Λέγονται τόσα πολλά για την τακτική από ανθρώπους που δεν μπορούν να κερδίσουν ούτε στο ντόμινο.'' Μετά από την αποτυχημένη προσπάθεια της Αγγλίας στο Euro 2000.

''Όταν πεθάνω, ο Θεός θα πρέπει να αφήσει τον αγαπημένο του θρόνο.'' Λίγες μέρες πριν φύγει από τη ζωή.

Και φυσικά η καλύτερη φράση που ειπώθηκε ποτέ από έναν προπονητή:
''Δεν θα έλεγα ότι είμαι ο καλύτερος προπονητής στο ποδόσφαιρο, αλλά σίγουρα είμαι μέσα στο τοπ 1''

Καυστικός και εγωιστής μέχρι εκεί που δεν πάει, σε σημείο να θες να του σπάσεις τα μούτρα. Αλλά φυσικά ο καλύτερος προπονητής που πέρασε ποτέ από το ποδόσφαιρο...

Παναγιώτης Δήμος

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου