Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

Άλαν ο αδίστακτος.

Το όνομα του είναι μια ιστορία απο μόνο του.Φυσικά δεν θα μπορούσαμε να μιλάμε για κανέναν άλλον εκτός του Άλαν Σίρερ.

Ο Άλαν γεννήθηκε το 1970 στο Νιούκαστλ και τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα τα έκανε στην Σάουθαμπτον.

 Έδειξε απο τη αρχή πως το μέλλον του θα είναι λαμπρό.Σε ένα ματς με την Άρσεναλ ο Σίρερ έσπασε ρεκόρ καθώς πέτυχε τρία γκολ δίνοντας στους ''Αγίους" την νίκη με 4-2 και τον Άλαν να γίνεται ο πρώτος παίκτης σε ηλικία 17 χρόνων που κατάφερε να πετύχει χατ-τρικ στην ιστορία της Πρέμιερ Λίγκ.
Στην Σάουθαμπτον έμεινε 4 χρόνια και σε 118 συμμετοχές πέτυχε 4 γκολ.




Το καλόκαιρι του 1992 οι άνθρωποι της Μπλάκμπερν έδειξαν πως θα κάναν τα πάντα για να φέρουν τον Βρετανό στράικερ στην ομάδα τους και κατέθεσαν πρόταση ύψους 3,3 εκατομμύρια λίρες.

Ο ''αδίστακτος'' απέδειξε αμέσως ότι πρόκειται για έναν μεγάλο σκόρερ αφού αν και την πρώτη του σεζόν στην Μπλάκμπερν έχασε το μεγαλύτερο κομμάτι της λόγο τραυματισμού επανήλθε και κατάφερε σε 21 παιχνίδια να πετύχει 16 τέρματα. Την σεζόν 1993-94 ο Άλαν θα πετύχει 31 γκολ σε 40 παιχνίδια και το κλείσιμο της Πρέμιερ Λίγκ θα βρεί την Μπλάκμπερν στην δεύτερη θέση. 

Η σεζόν 1994-95 σίγουρα θα μείνει αξέχαστη στον Σίρερ.Στην πιο κρίσημη φάση του πρωταθλήματος οι δυό ήττες απο Μάντσεστερ Σίτυ και συν τον ψυχολογικό πολεμο απο τον τότε προπονητή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεν Σερ Άλεξ Φέργκιουσον λέγοντας πως η Μπλάκμπερν δεν έχει νεύρο και κορο'ι΄δεύοντας το σήμα της βρήκε τα ''ρόδα'' με την πλάτη στον τοίχο. Ο χλευασμός του Σερ Άλεξ ήταν το τέλειο κίνητρο για τον Σίρερ. Στο παιχνίδι έναντιον της αγαπημένης του Νιούκαστλ θα κάνει μια τρομερή εμφάνιση και με το δικό του γκολ θα δώσει με 1-0 την νίκη στα ''ρόδα''.Το πρωτάθλημα κρίθηκε την τελευταία αγωνιστική.Αν και η Μπλάκμπερν έχασε μέσα στο Άνφιλντ απο την Λίβερπουλ κατάφερε να κατακτηση τον τίτλο αφού η Μάντσεστερ Γιουνάιτεν έφεραν ισοπαλία στο Άπτον Πάρκ.Σε μια σεζόν που ο ΄΄αδίστακτος'' πέτυχε 34 γκολ σε 40 παιχνίδια κατάφερε να πανηγυρίσει το ένα και μοναδικό πρωτάθλημα στην καριέρα του.Την επόμενη χρονιά(1995-96) αν και η Μπλάκμπερ θα τερματίσει 7η ο Σίρερ θα βγεί πάλι πρώτος σκόρερ με 31 γκολ.

Αυτό που έκανε πολλές ομάδες να τον θέλουν στο ρόστερ τους είναι οτι είχε τα πάντα σαν επιθετικός. Ήταν δυνατός , μπορούσε να κρατήσει την μπάλα στα πόδια του, είχε δυνατό άλμα , φαρμακερή κεφαλιά και σούτ δυναμίτη.

Έτσι το καλοκαίρι του 1996 ο Άλαν Σίρερ είχε αποτελέσει το μήλον της έριδος ανάμεσα σε Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Νιούκαστλ, η μεταγραφή του είχε γίνει πραγματικό σήριαλ. O τότε πρόεδρος της Νιούκαστλ μαζί με τον πρόεδρο της Γιουνάιτεν είχαν έρθει σε συμφωνία πως καμία ομάδα δεν θα κάνει πρόταση πάνω απο 12 εκατομμύρια λίρες.Μετά το Euro του 1996 όμως όπου ο Σίρερ είχε μια τρομερή παρουσία καθώς βγήκε πρώτος σκόρερ με 5 γκολ η Νιούκαστλ έκανε την πιο ακριβή μεταγραφή στον κόσμο εκείνη την στιγμή αφού έκανε δικ

ό της τον Σίρερ έναντι 18 εκατομμυρίων λιρών.Μιας και η Νιουκάστλ είχε βγεί δεύτερη την προηγούμενη σεζόν πίστευε πως με την προσθήκη του Σίρερ θα κατακτούσε το πρωτάθλημα.Παρά την προσπάθεια που έκαναν δεν θα καταφέρουν κατακτήσουν τον τίτλο.Η Νιούκαστλ τερμάτισε δεύτερη(πρωταθλήτρια βγήκε η Μάντσεστέρ Γιουνάιτεν) αλλά ο Άλαν Σίρερ βγήκε πρώτος σκόρερ της Πρέμιερ Λίγκ με 21 γκολ σε 31 αγώνες.Αυτήν ήταν και η τελευταία φορά που ο Σίρερ βγήκε πρώτος σκόρερ στην καριέρα του.Τα επόμενα δύο χρόνια ήταν μέτρια και για αυτόν και για την Νιούκαστλ.

Την σεζόν 2001-02 θα βρεί την φόρμα του καθώς θα πετύχει 23 γκολ.Εξίσου καλή σεζόν ηταν για τον ''αδίστακτο'' το πρωτάθλημα του 2002-2003 που κατάφερε να πετύχει 17 γκόλ και θα κάνει μια πολύ καλη πορεία στο Τσάμπιονς Λίγκ με τις ''καρακάξες''.Το τέλος στην λαμπρή καριέρα του θα έρθει το 2006 μετά απο έναν σοβαρό τραυματισμό.Ο Σίρερ είναι ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία των ''ανθρακορύχων'' και ένας απο τους θρύλους το παγκοσμίου ποδοσφαίρου.




Δεν χρειάζονται περαιτέρω απλά δείτε μόνο αυτό στα 22 χρόνια της Πρέμιερ Λίγκ όπου δεν είναι λίγοι οι κορύφαιοι επιθετικοί που αγωνίστηκαν το φράγμα το 30 γκολ έχει σπαστεί μόνο 9 φορές(απο τους Άντι Κόουλ,ο Τιερί Ανρί, ο Κέβιν Φίλιπς, ο Κριστιάνο Ρονάλντο, ο Ρόμπιν Φαν Πέρσι και ο Λουίς Σουάρεζ) και όλοι αυτοί μόνο μια φορά αντίθετα με το Σίρερ που το έκανε τρείς φορές.


Δείτε εδώ το τελευταίο γκολ του Άλαν Σίρερ

Βασίλης Κουρσοβίτης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου