Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015

Η φανέλα με το νούμερο 8

Πέρασε καιρός από την τελευταία φορά που είδαμε τον Στίβεν Τζέραρντ να φοράει την κόκκινη φανέλα. Ναι ξέρω ότι δεν θα την ξαναφορέσει, το θέμα όμως είναι ποιος θα είναι ο επόμενος ο οποίος θα φορέσει το θρυλικό οχτάρι που για παραπάνω από μία δεκαετία κουβαλούσε στην πλάτη ο αρχηγός όλων των αρχηγών, ο βασιλεύς των βασιλέων και τα σχετικά...

Προτού προσπαθήσω κάπου μέσα στο ποδοσφαιρικό χάρτη να βρω κάποιον που να μπορέσει να γράψει το δικό του επίθετο πάνω από το νούμερο 8 στην Λίβερπουλ, θέλω να εκφράσω κάποιες παρατηρήσεις τις οποίες πρόσεξα και στους φίλους της ομάδας που συναναστρέφομαι μέσω διαδικτύου, αλλά και από κοντά, αλλά και σε εμένα προσωπικά.

Όταν η συζήτηση πάει στο ποδόσφαιρο και την Λίβερπουλ πλέον, κανείς από εμάς δεν τολμάει να ξεστομίσει το όνομα του Στίβεν Τζέραρντ. Ο 35χρονος μέσος παρουσιάστηκε στους LA Galaxy, όλοι μας το είδαμε, αλλά δεν το σχολιάσαμε. Παρουσιάστηκε σε μια ομάδα όπου οι φίλοι ούτε καν ξέρουν ποιος είναι και από που κρατάει η σκούφια του.


Η Λίβερπουλ έκανε αρκετές κινήσεις μέχρι στιγμής στο μεταγραφικό παζάρι και απέκτησε ποδοσφαιριστές που θα μπορούσαν κάλλιστα να φορέσουν το νούμερο 8 στην πλάτη. Η ποιότητά τους είναι ενδεδειγμένη στα γήπεδα που έχουν αγωνιστεί όμως κανείς τους δεν έκανε την κίνηση να ζητήσει το νούμερο 8. Ο Ντάνι Ινγκς μάλιστα για όσους δεν γνωρίζουν ήταν να φοράει το νούμερο 17 στην φανέλα, όμως όπως ο ίδιος δήλωσε ακόμα και το 17 έχει το ανάλογο ''βάρος'' και τελικά επέλεξε το νούμερο 28. Ο Μίλνερ αγωνίζεται στο κέντρο και έχει και την ανάλογη εμπειρία και ποιότητα σαν οχτάρι για να πάρει τον συγκεκριμένο αριθμό. Επέλεξε το αγαπημένο του 7 που είχε και στην Σίτυ, ένας αριθμός που αν το δούμε τακτικά, δεν ταιριάζει με την θέση στην οποία αγωνίζεται.

Βλέπεται ο σεβασμός που έχουν όλοι για τον ''καταραμένο'' που λέμε εμείς στο λιμάνι (και όλοι ξέρουμε τον λόγο για να τον αποκαλούμε έτσι), καθώς και η αύρα που έβγαζε και βγάζει ο συγκεκριμένος ποδοσφαιριστής, αλλά ακόμα και στο άκουσμα το ονόματός του, προκαλεί φόβο και δέος μπροστά σε ένα τέτοιο επιχείρημα, του να φορέσει δηλαδή κάποιος το νούμερο 8 στο Λίβερπουλ.

Το θέμα είναι αν υπάρχει κάποιος τόσο αλαζόνας, ή ακόμα και ποδοσφαιριστής παρόμοιας αξίας, για να απαιτήσει να φορέσει το οχτώ στο Άνφιλντ. Πιστεύω δύσκολα θα βρεθεί. Και ακόμα και αν βρεθεί, ακόμα και αν ο θεός ο ίδιος υπογράψει στην Λίβερπουλ και πάρει το 8 κανένας δεν θα τον συμπαθεί.

Κάποιος κάποτε είπε πως αν παίζεις για το όνομα μπροστά θα σε θυμούνται για το όνομα πίσω. Και αυτήν η φράση μπορεί να συνδεθεί με ελάχιστους ποδοσφαιριστές. Τόττι, Μαλντίνι, Κασίγιας...Γκάλης! Στην δική μας περίπτωση συνδέεται με το όνομα: Στίβεν Τζέραρντ.

Προσωπικά θα ήθελα να αποσυρθεί ο συγκεκριμένος αριθμός. Να υπάρχει μόνο σε κορνίζες και σε μπλούζες με χορηγό της Calsberg μπροστά. Κουβαλάει αναμνήσεις, συναισθήματα, καλά και κακά. Κουβαλάει έναν λαό, μια ιδέα, ένα ατέρμονο όνειρο για εμάς, έναν συνεχή εφιάλτη για τους αντιπάλους. Υπάρχει όμως μια κοινή συνιστώσα που ενώνει οπαδούς και haters του Τζέραρντ. Και αυτό είναι το χειροκρότημα. Έχω πιάσει τον εαυτό μου να χειροκροτεί τον Σκόουλς, τον Ανρί και τον Ντρογκμπά, προσωπικότητες οι οποίες μου δώσαν ''απλόχερα'' στιγμές θλίψης και στεναχώριας. Προσωπικότητες που παρόλα αυτά με μάγεψαν και με συγκίνησαν με τον δικό τους τρόπο.

Επειδή όμως δεν έχει ακουστεί κάτι για απόσυρση του συγκεκριμένου αριθμού, ας περιμένουμε στο πέρασμα των χρόνων, και ας ζούμε σε μια ουτοπία ότι μια μέρα ένα αμούστακο παιδάκι θα περάσει ως αλλαγή σε ένα αδιάφορο ματς και θα καθηλώσει εκατομμύρια κόσμο. Ένα παιδί που θα είναι γέννημα θρέμμα Λίβερπουλ, ένα παιδί που θα κουβαλάει το ίδιο όνειρο με τον Αρχηγό...

Παναγιώτης Δήμος 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου