Σάββατο 22 Αυγούστου 2015

Μέρος τακτικής ή απλά κελεπούρι?

Λοιπόν όπως όλα δείχνουν ο Ένρικ Μχιταριάν θα ντυθεί στα κόκκινα με 20,8 εκ. ευρώ (15 εκ. λίρες) και αμέσως είχαμε τις πρώτες αντιδράσεις από τους φίλους της Λίβερπουλ στην Ελλάδα. Αντιδράσεις ανάμεικτες που η καθεμιά ξεχωριστά έχει την δική της εξήγηση. Προσωπικά, αν επιτευχθεί το deal, θα σας παρουσιάσω την δική μου αντίδραση και τον δικό μου τρόπο σκέψης σχετικά με το ποσό της μεταγραφής, την ανάλυση του ποδοσφαιριστή και το πως μπορούν να χωρέσουν στην ίδια εντεκάδα Κουτίνιο, Φιρμίνο και Μχιταριάν, αλλά και το τι μπορούν να προσφέρει αυτήν η τριάδα στον τρόπο παιχνιδιού της Λίβερπουλ.

Σκόπιμη η έλλειψη ενός καθαρού αμυντικού χαφ? 
Σκεφτείτε τον αριθμό των αμυντικών χαφ που έχουμε στην ομάδα. Λούκας (γελάν και οι πέτρες) και Τσαν. Πολλοί από εσάς θα σκεφτείτε πως ο Τσαν δεν είναι αμυντικό χαφ, όμως κατά την άποψή μου είναι ένας ποδοσφαιριστής που μπορεί να αγωνιστεί σε αυτήν την θέση με επιτυχία. Το ερώτημα όμως είναι άλλο. Ο Μπρένταν το 'ριξε στην αντεπίθεση φέτος και προτιμάει ένα σχήμα με δυάδα στον άξονα (Μίλνερ-Χέντο) και τον Κουτίνιο, είτε τον Λαλλάνα, σε ελεύθερο ρόλο μπροστά τους. Το σύστημα πρωταθλητισμού που μαρτυρήσαμε πριν από 2 σεζόν είχε τον Τζέραρντ σε ρόλο 6ριου, ενώ σπάνια έπαιζε και ο Χέντερσον σ' αυτήν την θέση (ναι ξέρω και ο Λούκας, άστον αυτόν, μιλάμε για ποδοσφαιριστές τώρα). Σε περίπτωση που ο Ρότζερς θελήσει να αγωνιστεί με καθαρό αμυντικό χαφ, εννοώντας κόφτη, δηλαδή με παίχτη πίσω από την δυάδα του άξονα, Χέντερσον και Τσαν είναι μακράν αξιόπιστες λύσεις, με τον Κουτίνιο ή τον Λαλλάνα να μπορούν να αποτελέσουν μέρος της δυάδας του άξονα, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στον Φιρμίνο και (από το πληκτρολόγιο και στου Θεού τ' αυτί) τον Μχιταριάν να μπορούν να κάνουν παιχνίδι πίσω από τον Μπεντέκε ή τον Στάριτζ.


4-2-3-1 με τρία δεκάρια μέσα. 
Τρελό σενάριο? Καθόλου. Μίλνερ - Χέντο η δυάδα στον άξονα και Μχιταριάν, Κουτίνιο και Φιρμίνο η τριάδα μπροστά τους. Ο καθένας με διαφορετικό ρόλο. Σίγουρα θα σκεφτείτε ότι κάλλιστα ο καθένας από αυτούς μπορούν να αγωνιστούν εξίσου καλά στα επιθετικά άκρα του σχήματος, όμως σκεφτείτε καλύτερα. Δεν είναι παίχτες του στυλ του Χεσούς Νάβας ή Στέρλινγκ. Είναι ταχύτατοι, όμως έχουν προσδιορίσει το παιχνίδι τους στην εσωτερική δημιουργία παρά στο τρέξιμο και την σέντρα. Οι δύο επειδή πολύ απλά είναι Βραζιλιάνοι και ο Μχιταριάν επειδή στην ομάδα του Κλοπ αγωνιζόταν πολλές φορές σαν κρυφός επιθετικό και ψεύτικο εννιάρι. Σκοράρουν εξίσου καλά και οι τρεις και αν σε περίπτωση φτάσουν στο μέγιστο βαθμό της χημείας που μπορούν να αποκτήσουν, τότε το σίγουρο είναι πως...θα κρυφτεί η μπάλα, κάνοντας τις αντίπαλες άμυνες να τρέμουν μόνο και μόνο στο άκουσμά τους.

Επιτέλους έχουμε λύσεις στον πάγκο. 
Διαφωνεί κανείς σε αυτό? Δε νομίζω πως υπήρξε χρονιά όπου η Λίβερπουλ είχε πιο αξιόλογο ρόστερ από το φετινό. Ναι, ξέρω καλύτερα να κρατάω μικρό καλάθι, όμως κάντε μια αναδρομή πίσω στο χρόνο και σκεφτείτε. Τη σεζόν 08-09 στην επίθεση ήταν ο Τόρρες και μετά το χάος. Ο Κιν ήρθε για ένα φεγγάρι και πέρασε και δεν ακούμπησε και ο Κάιτ δεν ήταν και τόσο παίχτης περιοχής όσο φαντάζεστε. Παραλίγο να πάρουμε πρωτάθλημα με τον Ρίερα και τον Μπάμπελ τότε και, όχι δεν ήταν παίχτες που άξιζαν τέτοιο τίτλο στην καριέρα τους. Φέτος αν κοιτάξουμε τις επιθετικές μας επιλογές θα μέινουμε έκπληκτοι. Κουτίνιο, Λαλλάνα, Φιρμίνο, Μχιταριάν (μακάρι), Μπεντέκε, Στάριτζ, Ινγκς, Οριτζι, Μορένο (10 λεπτά εξτρέμ έπαιξε με την Μπόρνμουθ και σίγουρα θα ξαναπαίξει), ακόμα και ο χαζός ο Μπαλοτέλι υπάρχει και ο Μάρκοβιτς. Μακριά από εμάς στο παιχνίδι είναι και οι τραυματισμοί και οι κάρτες και είμαστε σε τέσσερις διοργανώσεις. Όλοι χρειάζονται και όλοι μπορούν να προσφέρουν.

Τώρα όσον αφορά την έλλειψη αμυντικού χαφ, μην σας προβληματίζει και τόσο. Ανοίξτε λίγο τα μάτια σας, ίσως είναι τρελό αυτό που θα πω, αλλά δεν μας χρειάζεται. Δεν χρησιμοποιεί αμυντικό χαφ φέτος ο Μπρένταν. Δεν εστιάζει τόσο στην κατοχή όσο τα προηγούμενα χρόνια. Κατά ένα μεγάλο ποσοστό αν αποτύχει και φέτος είναι η τελευταία του χρονιά. Αποκλείεται να περιμένει και να παίξει με την κατοχή και την υπομονή. Θα τα δώσει όλα, πράγμα που σημαίνει ότι θα επιτεθεί. Δεν θα χρειαστεί αμυντικό χαφ. Η διαφαινόμενη προσθήκη Μχιταριάν είναι τρομερή και φυσικά σε τιμή ευκαιρίας. Ξεχάστε την προσθήκη αμυντικού χαφ. Και ο παλαβός ο Λούκας θα μείνει και δεν θα πάρουμε και άλλον για την θέση του...

Παναγιώτης Δήμος 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου