Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014

Γιατί ΔΕΝ πρέπει να είναι ο Ράφα!

Διαβάζοντας ένα καλογραμμένο άρθρο στο Englishfootball.gr σχετικά με το θέμα του προπονητή στην Λίβερπουλ, ένιωσα την ανάγκη να γράψω κι εγώ την άποψή μου σχετικά με το φλέγον ζήτημα που ''καίει'' τον τελευταίο μήνα τις τάξεις των φιλάθλων των Reds σχετικά με την τεχνική ηγεσία της ομάδας.

Με τον Μπρένταν Ρότζερς να κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα μετά τα συνεχόμενα άσχημα αποτελέσματα, η μεταγραφολογία στο θέμα του προπονητή έχει πάρει φωτιά στο νησί με τον Ράφα Μπενίτεθ να φαίνεται ο επικρατέστερος για την λήψη της θέσης του Ρότζερς στην ομάδα. Το άρθρο του (προφανώς) φίλου της ομάδας στην παραπάνω ιστοσελίδα έχει σωστά (σχεδόν) επιχειρήματα σχετικά με τον Ράφα και την Λίβερπουλ, ενώ έχει κάνει εξαιρετική έρευνα σε ότι αφορά τις μεταγραφές και τα ποσά που δαπανήθηκαν την τελευταία δεκαετία. Όμως...

Χωρίς την Πόλη η χρονιά θα ήταν αποτυχημένη!
O Ράφα αναλαμβάνει τα ηνία και η Λίβερπουλ τίθεται αντιμέτωπη την άσπιλη Grazer από την Αυστρία για μία θέση στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. 0-2 το σκορ του πρώτου αγώνα εκεί μέσα και ήττα(!) στο Άνφιλντ με 0-1, ενώ λίγο έλειψε να χαθεί και η πρόκριση από τους Αυστριακούς. Η συνέχεια στους ομίλους δεν ήταν η ανάλογη. Ήττα από τον Ολυμπιακό στο Καραισκάκης με 1-0, 0-0 με την Λα Κορούνια στο Άνφιλντ, ήττα από τη Μονακό στη Γαλλία με 1-0 και ο συνδυασμός των αποτελεσμάτων και η διαφορά των γκολ μας βοήθησε να πάρουμε την πρόκριση με εκείνο το αξέχαστο βοτ πλανέ του Τζέραρντ στο Άνφιλντ με τον Ολυμπιακό. Ο Ράφα πέταξε δίκαια και εύκολα την Λεβερκούζεν εκτός και την Γιουβέντους με καλό ποδόσφαιρο και εκείνη η απόφαση των διαιτητών στο ματς με την Τσέλσι μας ''πέρασε'' στον τελικό της Πόλης, που έγινε ότι έγινε. Όσον αφορά το πρωτάθλημα η ομάδα τερματίζει μία θέση κάτω από την Έβερτον και συγκεκριμένα στην 5η θέση, πράγμα που σήμαινε ότι έχανε το Τσάμπιονς Λιγκ της επόμενης περιόδου. Η ΟΥΕΦΑ θέτει σε εφαρμογή για πρώτη φορά την απόφαση: ο νικητής της διοργάνωσης συμμετέχει στα προκριματικά της ίδιας διοργάνωσης την επόμενη σεζόν ανεξαρτήτως βαθμολογικής θέσης. Πράγμα που με κάνει να σκέφτομαι πως η τύχη έπαιξε σημαντικότατο ρόλο εκείνη τη χρονιά.


Η Γιουνάιτεντ ήταν μακράν η καλύτερη ομάδα της Αγγλίας τότε και δίκαια πήρε τον τίτλο!
Τη σεζόν 2008-2009 η Λίβερπουλ μετά από πάρα πολλά φαίνεται πραγματική διεκδικήτρια του τίτλου και φτάνει μια ανάσα από την κατάκτηση όμως η Γιουνάιτεντ τερματίζει 4 βαθμούς πιο πάνω από τους Reds ΔΙΚΑΙΑ! Είναι αδύνατον να παρακολουθούμε αγγλικό ποδόσφαιρο και να ασχολούμαστε με την διαιτησία. Όχι τα διαιτητικά λάθη που σαφώς γίνονται, αλλά με την διαιτησία. Και όπως πάντα, καμία φορά η διαιτησία δεν είναι με το μέρος μας, πράγμα που με κάνει να ανησυχώ σε ότι αφορά τα ''κολλήματα'' που έχουμε σαν Έλληνες φίλοι της ομάδας.
Liverpool - Stoke 0-0
Liverpool - Fulham 0-0
Liverpool - West Ham 0-0
Liverpool - Hull 2-2
Liverpool - Everton 1-1
Middlesbrough - Liverpool 2-1
Αυτά ήταν τα άσχημα αποτελέσματα της ομάδας εκείνη την χρονική περίοδο και τα περισσότερα όπως μπορούμε να διαπιστώσουμε ήταν με ομάδες που αν θες να πάρεις πρωτάθλημα τις καθαρίζεις από το πρώτο δεκάλεπτο. Αν κερδίζαμε έστω τα μισά από αυτά τα ματς η Λίβερπουν θα ήταν και μαθηματικά πρωταθλήτρια λίγες αγωνιστικές πριν από το τέλος. Πρώτος σκόρερ ο Τζεραρντ με 16 γκολ την ίδια ώρα που ο Ρονάλντο στην Γιουνάιτεντ ξεπερνούσε τα 30. Άρα δεν γίνεται η διαιτησία να έπαιξε κάποιο ρόλο στις νίκες των κόκκινων διαβόλων την ίδια ώρα που η Λίβερπουλ δεν έπαιρνε τα ματς που θα έπρεπε να καθαρίζει όπως είπα και πριν από νωρίς. Ακόμα και να έπαιξε οι νίκες στα παραπάνω δεν θα είχαν κανένα αντίκτυπο σε ότι αφορά το πρωτάθλημα.

Τα λεφτά δεν παίζουν ποδόσφαιρο!
Εκτός από προπονητές, γιατροί, πρωθυπουργοί, στην Ελλάδα είμαστε και οικονομολόγοι. Δεν θα κάτσω να ασχοληθώ με μεταγραφές και λεφτά. Τα πάντα είναι ρίσκο στο συγκεκριμένο θέμα. Τα 25 εκατομμύρια του Νταλγκλίς στον Σουάρεζ ήταν άκρως επιτυχημένα, τα 35 στον Κάρολ όχι. Και ναι συμφωνώ όλες οι κινήσεις του Μπρένταν το καλοκαίρι ήταν λάθος και από οικονομικής άποψης και από αγωνιστικής. Ο Μπρένταν ''έδιωξε'' ότι είχε απομείνει από τον Ράφα, πρώτον επειδή η ηλικία έπαιζε σημαντικό ρόλο στο πλάνο του και δεύτερον γιατί κανένας προπονητής δεν θέλει να δουλεύει με ρόστερ προηγούμενων προπονητών.

Και να έρθει ο Ράφα καταμεσής της περιόδου είναι φυσικό και επόμενο να μην έχει επιτυχία. Θα ξεκαθαρίσει το ρόστερ, θα βάλει σε πολλούς πωλητήριο και θα ξαναχτίσει την ομάδα από την αρχή. Και θα ζητήσει πίστωση χρόνου φυσικά. Το ερώτημα είναι θα αντέξει την πίεση που θα λογικό είναι να έχει από το περιβάλλον της ομάδας. Δεν λέω πως δεν είναι καλός προπονητής. Η ιστορία ποτέ δεν λέει ψέμματα. Σαν φίλος της ομάδας από μικρό παιδάκι θέλω το καλύτερο για την ομάδα. Αν είναι να φύγει ο Ρότζερς και είναι για καλό τότε να φύγει, όσο και αν δεν το θέλω. Απλά γνώμη μου είναι πως δεν πρέπει να αντικατασταθεί από τον Ράφα Μπενίτεθ!

Παναγιώτης Δήμος

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου